Obezita je v dnešní době poměrně velký problém. Důvodem je hlavně stravování, které je spojeno jak se stravou, která je nezdravá, tak i se stravou, která je plná kalorií. Takzvané kalorie v kaloriích jsou důvodem, proč se tloustne nejvíce. Aktuálně velký problém mají v USA, kde lidé přibírají na váze raketovým tempem. Ke vzestupu dochází v podstatě permanentně od roku 1970, kdy začal počet lidí s nadváhou stoupat. A to z důvodu, že se zvyšovala spotřeba jídla těchto lidí.
Snaha o zdravější stravování
Experti a lékaři na tento problém samozřejmě upozorňují, ale málokdy se jim povede docílit svého. Tedy docílit toho, aby lidé výrazně změnili svůj jídelníček a začali jíst skutečně výrazně zdravěji, než je tomu nyní. A tak se snaží alespoň přicházet s radami, jak z běžného jídla eliminovat přebývající kalorie. A toho se týká také tato konkrétní rada, která je založena na vaření rýže. Každý ji dělá stejně, a to tak, že ji uvaří ve vodě. Je však metoda, která je z dietologického pohledu mnohem lepší.
Odborníci přišli na zajímavý nápad
S čím přišli? Je to unikátní způsob vaření rýže. Daný nápad byl spojený s výzkumy, které provedli odborníci z College of Chemical Sciences na Srí Lance. Ti přišli na zajímavou věc, jak se dá snížit kalorická hodnota rýže o více než 50 procent. A to tak, žen se z rýže stane v podstatě odolný škrob, který odolá absorpci cukru a tím se tento nedostane ani do krve, ani se nedostane do těla. Výsledkem toho bude fakt, že bude zachována optimální kalorická hodnota rýže a ta se tak stane dietní potravinou.
Co je tajnou přísadou? Je to olej
Dost možná to zní až neuvěřitelně, jelikož ona tajná přísada, kterou je na místě používat, je olej. Ne všechny jsou ale špatné a tak když je využitý ten správný a ten dobrý, tak dojde k tomu, že se jednoduše eliminuje kalorická hodnota a lidé hubnoucí si budou moci dopřát tuto známou přílohu. Pokud jde o samotný typ oleje, tak je třeba říci, že je to kokosový olej. Ten je dnes doporučován sám o sobě jako zajímavá a zdravá přírodní alternativa k olejům klasickým. Kromě správné volby je na místě také správné použití.
Jak na to?
Důležité je znát nejenom onu důležitou surovinu v podobě oleje, ale je třeba vědět i to, jak s ním pracovat a jak ho použít. Základem je přivedení vody k varu. Poté se do vody vloží jedna lžička kokosového oleje, a nechá se rozpustit a lehce provařit. Následně se už pokračuje stejně, jako při běžném vaření. To znamená, že se do nádoby nasype rýže a ta se klasicky uvaří. Je však třeba myslet na to, že by se neměla konzumovat hned. Měla by se vychladit a na chladném místě by měla být po dobu 12 hodin. Teprve potom bude připravena ke konzumaci a jedině tak bude dosaženo požadovaných výsledků.
Rýže má mnoho podob
Kladem rýže je také fakt, že na světě existuje opravdu enormní množství této známé přílohy. I Díky tomu nemusí být její konzumace takzvaně jednotvárná, jelikož stále je možné zkoušet jiné druhy rýže a tedy i jiná jídla. S tím souvisí také fakt, že se vědci zabývali i tím, zda kokosový olej dokáže efektivně působit i na jiné druhy rýže. A výsledkem je to, že ano. Je tedy jedno, jakou rýži si budete chtít uvařit. Když do vody přidáte přírodní olej z kokosu a následně bude zajištěno i to, že dodržíte technologický postup, tak kalorickou hodnotu rýže efektivně snížíte.